e-books

Iedereen heeft wel eens gehoord van een ‘e-book’ of ‘digitaal lezen’. Maar wat houdt het nu juist in?

E-books zijn digitale boeken die in verschillende bestandsformaten te verkrijgen zijn (o.a. PDF en EPUB). Oorspronkelijk werden ze vooral gelezen op pc’s en laptops. Maar ook op je netbook (= zeer compacte laptop) en smartphone (= een mobiele telefoon met extra functies zoals: agenda, e-mail, foto’s, chatten, …) kan je ze lezen. Het nadeel van het netbook is de korte duur van de batterij en het nadeel van de smartphone is het kleine scherm. Om aan die tekortkomingen een oplossing te bieden, werd de e-reader op de markt gebracht.

Met dit toestel kan je letterlijk enkele dagen lezen voordat de batterij opgeladen moet worden. De meeste e-readers hebben een eInk-scherm. Dit is groter dan het scherm van een smartphone (de courante afmetingen zijn 5, 6, 8 of 10 inch) en leest als papier omdat het geen achtergrondlicht gebruikt om de tekst leesbaar te maken. Hierdoor kan je ook in de volle zon lezen, wat weer leuk is voor op vakantie!

Ten slotte kan je niet alleen boeken digitaal lezen, maar ook de krant, tijdschriften en strips. De meeste e-books kan je kopen (proxis/azur, bol en binnenkort google) en sommigen, meestal de klassieken, kan je gratis verkrijgen (Project Gutenberg).

Meer info:
Een introductiegids

About bibzaventem