Instant vrolijk dankzij Marie Kondo

Als je in Japan vraagt hoe het met je gaat dan klinkt dit zo: ogenki des ka? En wanneer je antwoordt ‘het gaat goed met me’ dan zeg je: genki des. Dat is precies wat het boek ‘Opgeruimd’ van Marie Kondo uitstraalt: genki. De betekenis van het woord is ruimer dan ‘goed’. Het betekent vooral gezond en energiek. En zo voel ik me na het lezen en toepassen van haar methode.

Wanneer ik begon te lezen, kreeg ik meteen de opruimkriebel te pakken. Het boek is direct en grappig geschreven. Je mag van de schrijfster af en toe eens meekijken in de rommelige huizen van haar klanten en je leert ook de eigenaardige trekjes van Kondo zelf kennen. Zo vertelt ze dat ze zich in de kunst van het opruimen al van jongs af aan bekwaamd heeft, tot grote ergernis van haar huisgenoten, die haar ongebreideld compulsief opruimgedrag niet altijd even goed wisten te waarderen.

Haar methode is ook tamelijk apart. Opruimen gebeurt volgens categorie en niet per kamer. Het is de bedoeling dat je de spullen houdt die je blij maken. Nadat je alle spullen van 1 bepaalde categorie, bvb bovenkleding, op een hoop hebt gegooid, neem je elk kledingstuk vast en bepaal je wat je blij maakt en wat niet. De niet blijmakende dingen gaan onverbiddelijk het huis uit.

Ik ga verder niet meer in detail treden. Het boek is het waard om gelezen te worden, zelfs als je niet van plan bent op te ruimen. Laat je meevoeren door Marie Kondo door je huis en je spullen. Je zal er een amusant tussendoortje aan hebben waar je instant vrolijk van wordt.

 

 

                                                                          Sandrien Noppen

About bibzaventem